Installatie

Schapenwol isolatie is zeer gemakkelijk te installeren. Lees hieronder meer over het plaatsen van de isolatie in verschillende situaties.

Koude zolders

De meerderheid van de vlieringen/zolder zijn “koude zolders”. Er is meestal enkel isolatie op de vloer gelegd om te voorkomen dat de warmte van de onderliggende kamers ontsnapt. De energie die ontsnapt door een niet geïsoleerde zolder bedraagt ca. 25% van de totale energie die nodig is om een doorsnee woning te verwarmen. Toch zijn er veel zolders niet voldoende of helemaal niet geïsoleerd.

Installatie 

Meet de opening tussen de balken om de breedte te kunnen bepalen van het vereiste product. Black Mountain produceert standaard breedtes van 400mm of 600mm opdat er geen openingen/spleten blijven tussen de balken. Vervolgens kan het totale oppervlakte in m2 berekend worden om het materiaal te bestellen.

Materiaal

Het wordt aangeraden om in het geval van een isolatie van schapenwol een dikte van 250mm te installeren. Als er reeds isolatie aanwezig is kan de dikte hiervan (isolatiewaarde) afgetrokken worden om de vereiste dikte te berekenen. Kies zelf de meest passende dikte/breedte uit het Black Mountain assortiment.

De berekening van het vereiste aantal rollen wordt gedaan door het aantal m2 te delen door het oppervlakte vermeld per pak.

Black Mountain heeft de lengte van de rollen beperkt gehouden om de overschotten te minimaliseren en de installatie te vergemakkelijken in meestal kleine ruimten.

Snijden

De wolvezels liggen in de breedte, zo kan het scheuren volledig recht gebeuren. Indien nodig drukt men het materiaal aan tussen twee houten planken en snijd met een scherp mes langs de lijn of gebruik een schaar.  Scheuren met de hand kan eveneens.

De eerste laag wordt tussen de balken gelegd. Zorg ervoor dat er geen spleten overblijven tussen de balken en de isolatie.

De volgende laag wordt kruislings over de eerste laag gelegd en over de balken, zo worden de eventuele spleten toch bedekt en wordt de “koude brug” gestopt langs de balken.

Als er elektrische kabels aanwezig zijn zouden deze bovenop de isolatie geplaatst moeten worden.

In de uithoeken van de zolder moet er gelet worden om een ventilatieopening over te houden om condensatie te voorkomen.

Tips:

– Ontrol de isolatie in de richting weg van de randen/zijkanten/hoeken van de zolder, in plaats van naar de hoeken toe, om zo snijden in te nauwe ruimtes te voorkomen;

– Het materiaal is soms wat in elkaar gedrukt. Het neemt zijn originele dikte aan in ca. 72 uur.

– Als het materiaal gesneden moet worden daar waar liggers zijn, moeten die stukken eerst worden gelegd. Ontrol de isolatie over de balken en gebruik deze als meetlat om af te meten. Snijd door tot de vereiste diepte en glijdt het stuk in zijn plaats.

– Leg eerst de volledige eerste laag alvorens de rollen materiaal voor de tweede laag naar boven te brengen, zo blijft er voldoernde ruimte om te werken.

Opslag

De zolder wordt dikwijls gebruikt om spullen te bewaren die niet veel gebruikt worden. Dingen rechtstreeks bovenop de isolatie leggen moet vermeden worden in dien ze zwaar zijn. Wij raden aan om, nadat de eerste laag van isolatie gelegd is, een klein platform te bouwen (spaanplaat en balkjes 100mmx50m). De ruimte onderaan het platform zou ook geïsoleerd moeten worden.

Veiligheid

Natuurlijk moet het werken op de zolder veilig zijn. Zorg voor verstevigende ondergrond (planken). Goede verlichting maakt tevens een enorm verschil voor de veiligheid en vereenvoudigd de taak.

Warme zolder

Het ombouwen van een zolder is erg populair tegenwoordig. Schapenwol isolatie is ideaal voor het isoleren van omgebouwde zolder door het vermogen om vocht te beheren.

Het meest kritieke aspect van het isoleren van een omgebouwde zolder is een goed inzicht te hebben van de bestaande dak structuur. De isolatie mag rechtstreeks onder de dakpannen aangebracht worden op het dakbeschot (ondersteuning voor de dakbedekking van schuine daken) of op het membraan dat hier al was aangebracht.

Het is af te raden de isolatie aan te brengen zonder enige vorm van toch bescherming. Wanneer het dak nog geen membraan heeft of andere vorm van beschutting wordt het aangeraden om dit aan te brengen tussen de balken om een optimale werking van de isolatie te behouden. De wind en de luchtverplaatsing zouden de doeltreffendheid van de isolatie kunnen doen verminderen.

Installatie – dakbeschot

Een dikte van 200mm van de schapenwolisolatie is hier aangeraden. Wanneer de dikte van de reeds aanwezige dakspanten niet genoeg is kan deze verhoogd worden met extra balkjes of kan er kruislings gewerkt worden in verschillende lagen. Het wordt aangeraden van de lengte op te meten van de nok tot aan de staande muur en dan verschillende stukken van deze lengte te snijden of te scheuren.

Om ervoor te zorgen dat de isolatie blijft hangen tijdens de installatie wordt aangeraden de rollen even vast te nieten in de nok en langs de rand om de meter. Schapenwol isolatie is heel sterk en licht en zal zo wel blijven hangen totdat de platen worden aangebracht.

Als alternatief kan er ook een net worden aangebracht of dwarse latten of in zigzag gekruiste draden.

Houten muur constructies

Schapenwol isolatie is ideaal voor hout constructies daar het overtollig vocht uit het hout haalt en het hout zodoende levenslang kan klimatiseren.

Installatie – buitenwand

De buitenste laag zou op “normale wijze” gebouwd moeten worden. Belangrijke onderdelen van de buitenwand:

– ademend membraan

– OSB of andere geschikte platen

– schapenwol isolatie

Het is ook mogelijk om reflecterend ademend membraan te installeren om het thermisch rendement van de structuur nog te verhogen.

De holte tussen de buitenste (steen)laag en het membraan zou niet gevuld mogen worden met extra isolatiemateriaal. Het is noodzakelijk van het ademend membraan te kunnen laten ademen.

Door de flexibiliteit van de schapenwol isolatie (vergeleken met andere soorten isolatie) kan deze aangebracht worden meteen na de eerste installatie van nutsvoorzieningen. Zo wordt het werk van de elektricien en loodgieten bespaard qua kosten en in tijd.

Installatie – binnenwand

De hoogte moet gemeten worden. Op een tafel wordt de nodige hoeveelheid lengtes van de rol afgesneden. De isolatie wordt tussen het houten geraamde geduwd.

Als de ruimte erg hoog is zouden toch aanraden om de isolatie bovenaan met enkele nietjes vast te maken om het materiaal op zijn plaats te houden tijdens de installatie. Rollen minimaliseren de hoeveelheid naden en afval.

Zodra de isolatie op zijn plek zit, kan de damprem en het plaatwerk geplaatst worden.

Totale opbouw

 

Installatie vloeren

Als er een kruipruimte of kelder aanwezig is onder de vloer, dan is het installeren van de isolatie bijzonder gemakkelijk.

Stappenplan

 • Indien nodig moet eerst een deel van de vloerplanken verwijderd worden zodat men toegang heet tot de kruipruimte. De Black Mountain schapenwol isolatierollen zijn niet groot dus enkel een kleine opening dient vrijgemaakt te worden.
 • Meet de afstand tussen de balken. Plaats een ademend membraan aan de onderkant van de vloerplanken om het binnendringen van vuil of insijpelen van vloeibare stoffen door de vloer te voorkomen.
 • Kies een breedte, breder dan de gemeten afstand tussen de balken. Om geen spleten te laten.
 • Duw de isolatie tussen de balken. Zorg ervoor dat er geen openingen zijn als er twee afzonderlijke stukken achter elkaar gelegd worden.
 • Niet een ademend membraan of net aan de onderkant van de balken om te voorkomen dat de isolatie naar beneden valt/
 • Het op maat snijden van de isolatie gebeurt met een mes en twee houten planken om de wol samen te drukken. Eventueel kan het ook met de hand gescheurd worden.
 
 

Wanneer de toegang enkel langs boven kan, moeten de vloerplanken eerst verwijderd worden.

Stappenplan

 • Verwijder de vloerplanken en zorg ervoor dat alle nagels verwijderd zijn van de bovenkant van de balken.
 • Neem ademend membraan en niet het aan de bovenkant van de eerste balk.
 • Vouw het over de kant van de balk en niet het onderaan vast over de gehele lengte van de balken en span het dan tussen de balk en de volgende, langs de onderkant en niet het vast aan de onderkant van die volgende balk, langs de hele lengte.
 • Op deze manier wordt er een bodem gelegd om de isolatie in te leggen.
 • Leg de isolatie tussen de balken tot de gevraagde diepte.
 • Plaats een ademend membraan aan de bovenkant van de balken om het binnendringen van vuil of het insijpelen van vloeibare stoffen door te vloer te voorkomen.
 • Plaats de vloerplanken terug.
 


Aan de informatie op deze website alsmede eventueel advies op pagina’s van deze website, telefonisch of per e-mail, kunnen geen rechten worden ontleend. Dutch Blue Label houdt zich bovendien het recht voor om de inhoud, informatie en onderdelen op deze website te wijzigen of te verwijderen zonder voorafgaand mededeling te doen.